Novosti MS Access 2019

Naj kar na začetek zapišem, da bo morda kdo na teh straneh iskal npr. novosti prehoda iz 2013 na verzijo 2016. Predhodnih prehodov in razlik na straneh accpro.si ni, razlog je preprost in sicer v tistem času ta stran še ni obstajala in članki z moje strani niso bili zapisani, podatek o teh je danes malce zastarel, pa tudi sicer ga najdete na mnogih straneh.
Navajeni smo že, da se vsakih nekaj let pojavi nov Office, ki nudi razne izboljšave in predelave. Uporabniki smo vedno veseli, če se menuji in pa funkcionalnostih v njih niso spremenile; saj veste – ko se na nekaj navadimo je včasih težko sprejeti spremembe. Tokrat smo lahko tega veseli, vsaj jaz.
Vsebinskih oz. funkcionalnih sprememb ni veliko, zato bi bila lahko ta verzija pri uporabnikih med bolje sprejetimi, meni osebno so najpomembnejše od naštetih prve tri.

Grafi

Slika pove več kot 1000 besed. Ne, ne bomo o slikah, ki bi jih dodajali v Access ampak o grafih. Tudi graf je slika, ki pove svojih 1000 besed, torej je zelo uporaben in le zakaj bi ga šparali. Za nameček pa je v zadnji verziji Office 2019 kar nekaj sprememb, nasploh če ste prešli iz verzije 2013. Nekaj je novosti tudi v primerjavi z verzijo 2016. Naj navedem le dva pomembnejša:

  • Graf lahko dodamo na obrazec ali pa v poročilo. Na voljo je 11 novih grafov, na mnogih segmentih je olajšano delo z manipulacijo le teh.
  • Na novo je dopolnjen prikaz vrednosti na X in Y osi s čimer se že močno približamo tistim 1000 besedam.

Nov podatkovni tip Large Number

Nov podatkovni tip Large Number

Ponujen je nov podatkovni tip podatkov, kar se ni zgodilo že zelo dolgo. Nov podatkovni tip je Large Number (v nadaljevanju LN), kar v praksi pomeni še večje številke kot doslej.

Vrednosti so med -2 na 63 (-9.223.372.036.854.775.808)  in 2 na 63 (9.223.372.036.854.775.808), ta tip pa ni podprt za denarne vrednosti, sicer pa si toliko denarja niti ne predstavljam, morda si ga Google J

LN je kompatibilen z SQL_BIGINT v ODBC, ta tip podatka se bolj učinkovito pa preračunava ko gre za res velike številke.

Ko LN polje dodamo v neko tabelo se moramo zavedati, da za stare verzije Accessa te vrednosti niso omogočene, saj bo potrebno podatke prenesti v bazo, izdelano ali shranjeno z verzijo Access-a 2019. Kasneje spreminjanja baze podatkov v prejšnji format ni, razen ročnih premikov tabel, zato dobro premislite pred izvedbo tega koraka, kakšen test pa tako ali tako nikoli ni odveč.

Tu torej naletimo na vprašanje kompatibilnosti verzij in prejšnje verzije Access-a nove baze podatkov tudi tokrat ne bodo znale odpreti. Le zakaj bi bilo tokrat drugače kot v preteklosti..

LN lahko vstavite kot polje v obstoječo tabelo Access-a ali pa spremenite prejšnji tip podatka. Lahko se povežete do druge baze in v programu sedaj lahko uporabite ta tip podatka, lahko pa tak tip podatka skupaj z drugimi tudi uvozite iz podatkovnih baz z takšnim podatkovnim tipom.

Če želite uporabiti podatkovni tip velike številke za podporo pri povezovanju ali uvažanju iz zunanjih virov, morate najprej v pogovornem oknu Možnosti dostopa izbrati možnost. Kliknite Datoteka> Možnosti> Trenutna baza podatkov. Na dnu pogovornega okna z možnostmi boste videli razdelek Možnosti podpore za vrsto podatkov.

ODBC povezava – dodan je ponoven poizkus povezave

Mnogi programi, tudi Access-ovi vsebujejo ODBC povezave. To so vnaprej izdelane povezave do baz podatkov, ki točno določajo parametre baz. Doslej je ob padli povezavi program javil napako in ni dopuščal zapisa sprememb ali nadaljevanja dela, v zadnji različici Access-a pa je spremenjena funkcionalnost tako, da se ob izgubljeni povezavi poizkusi povezava samodejno stabilizirati oz. na novo povezati.

Če bo ponovna povezava uspešno izvedena, potem bo uporabnik lahko z delom nadaljeval nemoteno in brez ponovnega odpiranja tabel, obrazcev iod.

V primeru neuspele povezave bo uporabnik lahko nemoteno uporabljal vse druge funkcionalnosti oz. dele programa, ki niso povezane z neuspelo ODBC povezavo.

V primeru neuspele ponovitve povezave pa bo na ekran, kot doslej, prišlo sporočilo o neuspeli povezavi.

dBase podpora

Uh, se še kdo spomni teh baz in DOS okolja ? Ponovno je uvedena podporo za dBase (datoteke končnice dbf). Kot že v preteklosti se na dBase datoteke lahko povežete ali pa jih preprosto uvozite.

Property sheet – sortiranje po imenih lastnosti

Kolikokrat ste neko lastnost iskali v zavihkih, sploh po prehodu na naslednje verzije office-a. Zdaj imate na voljo novo možnost sortiranja prikazanih lastnosti.

Yes, ni več iskanja brskanja po spominu kje vizualno v tabeli lastnosti se posamezna lastnost nahaja, zdaj lahko kliknemo gumb sort, vse kar rabimo (kot doslej) vedeti le to, kako se kontrola imenuje.Označena ikona na spodnji sliki omogoča prikaz naraščajočega ali padajočega vrstnega reda prikazanih kontrol.

Nova lastnost kontrol »Ime nalepke« (label name)

Kontrolam je bila dodana nova lastnost imenovana Label name. Odslej se lahko pri izdelavi obrazca ali poročila doda/spremeni lastnost kateri kontroli pripada posamezna nalepka. Novost pride prav pri vseh kopiranjih in spreminjanjih strani ali poročil, posledično ne bo več tistega zelenega trikotnika na Label objektih in povezanih sporočil »Unassociated label«.

Urejanje Value list v okencu Properties (Combo box)

Če ima vaše Combo box polje naštete vrednosti namesto podprtih vrednosti kje v tabeli ali poizvedbi, potem vam ta dodatek pride prav. Namreč vrednosti je potrebno včasih dopolniti ali spremeniti ipd, sedaj lahko to v Design pogledu obrazca in pri fokusu na Combo box kontrolo preprosto pritisnete Ctrl+E in odprla se bo grafično podprta možnost za spreminjanje teh vrednosti

Od preostalih malih drobtini in izboljšav – teh je še nekaj deset – naštevam le nekatere, ki morda pridejo prav tudi vam.

  • Izdelava nove tabele se sproži s kombinacijo tipk Alt+H.
  • Proženje filtra v po koloni v odprti tabeli poskrbi tipka Q.
  • F6 ali kombinacija shift+F6 poskrbi za kroženje med odprtimi objekti. V eno ali drugo smer.
  • Prikaz obrazcev ali poročil je sedaj podprt v visokih kontrastih, sploh pri poročilih je to včasih znal biti problem.