Neprepoznana baza podatkov – napaka 3343 (Unrecognized database format – error 3343)

Članek zajema lastne popravke, izboljšave, spremembe kode, nastavitve, kot tudi vsebino sistematično prečesanih člankov z interneta, večina rešitev in vplivov je bila testirana.

Vzroki za to napako so konflikti med različnimi malenkostmi, ki v medsebojni odvisnosti povzročijo nedejavnost oz. neodzivnost baze. Pogosto se navaja kot možen vzrok virus, strojna oprema ipd., a ta dva vzroka vam bosta povzročila težave na vseh področjih delovanja računalnika ali programov.

Nakup članka zajema tudi šolsko uro posvetovanja glede vaših težav, rešitev in nastavitev.

Kot vsaka aplikacija in baza tudi MS Access boljše (ali sploh) deluje. Ko je celota narejena s pravilno zasnovo baze, programska koda ima rep in glavo, dostopi uporabnikov so urejeni, nekaj občasne nege – in gre, sicer se nam vse pretekle napake slej ko prej vrnejo.

V osnovnih člankih, najdenih na internet se jih večina začne z »6 najpogostejših vzrokov za to napako« ali pa »Kako odpraviti to težavo«. Tu ne boste našli rešitev, oziroma le te so začetne narave, ki sem jih zbral v naslednjem odstavku.

Osnovne usmeritve k postavitvi sistema ločene baze in uporabnikov (te ne vplivajo direktno na napako »Unrecognized database format«, so pa del obvezne higiene baze).

Osnovni povzročitelji napake:

  • Zmanjkalo je prostora na pogonu, kjer je baza.
  • Baza se je enormno povečala preko 2Gb.
  • Nasilno ugasnjen računalnik na katerem je baza podatkov.
  • Baza se odpira s starejšo verzijo MS Access.
  • Pri parametrih dostopa do baze namesto Microsoft.ACE.OLEDB.4.0 uporabljajte Microsoft.ACE.OLEDB.12.0. ali ustrezno višjo številko verzije.
  • Imena polj v tabelah baze naj ne bi bila daljša od 32 znakov, enako tudi dolžina imen kolon v tabelaričnem prikazu podatkov. Nisem preverjal, je pa na spletu to ena od omenjenih možnih težav.

Napake in rešitve, ki imajo vpliv na napako

Splošna praksa, ko pride do napake:

  • Vedno pomaga Compact. Če ste sprogramirali Compact baze, včasih tudi ta ne bo deloval, saj so napake baze lahko različne, kljub enakem opozorilu.
  • V primeru da zgornja rešitev ne deluje, naj vsi uporabniki zapustijo program, odpre se baza (datoteka) in se izvede Compact znotraj baze podatkov.
  • Uporabniki naj zaprejo programe, nato pobrišite ldb in acclb datoteke (običajno so velike po 1kb). Te najdete v mapah kjer startate program ali baza.

Naj na koncu dodam, da ni enotnega navodila, ki bi vas vodil po korakih v smeri rešitve tega problema, kot tudi ne obstaja magičen klik čarovnika, ki bi vas vodil do rešitve. So le manj ali bolj kritične napake, slednje so v tem članku plačljive narave (ker sem za iskanje rešitev in testiranja skupaj porabil pol leta! To pa nekaj šteje).

Za nakup celotnega članka mi prosim pošljite mail ali pokličite, kontakt je na strani https://accpro.si/vizitka/.